Ce este spiritualitatea? Un raspuns concret!

nowman_rays-cropped
Scris de Camelia Patrascanu
21 Aug 2016, 9:27 PM

Sharing

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail

Pe FB am o prietena, Viki Dumitrache,  cu care nu m-am intalnit niciodata, dar ale carei postari si discutii angajate in comunitatea ei ma inspira mult. Si imi place sa imi pun si eu gandurile in gradina ei. Unul din acestea mi-a inspirat articolul de fata. Discutia a pornit de la o intrebare intr-un comentariu la statusul ei: Ce este spiritualitatea? Un fleac sa raspunzi la asta.

Am incercat in doua parti, iata-le:

1. Introducere

Cand vine vorba de spiritualitate si de a explica ce este de fapt, ne incurcam in cuvinte. Si o dam in misticism: “realitatea autentică este inaccesibilă conștiinței și poate fi pătrunsă doar prin metode intuitiv-extatice” – Dex 2009.

Dar nu este chiar asa.

Multe situatii de viata ne reveleaza o parte a fiintei noastre (nu a personalitatii noastre), care atunci cand este trezita poate face miracole. Inca nu suntem deplini stapani pe o cale sigura de accesare a ei. Exista persoane initiate in tehnici psiho-energetice prin care isi acceseaza spiritul si lucreaza prin el. Dar metodele sunt diverse. Poate toate functioneaza, ei stau dovada.

Dar ele sunt incomode omului obisnuit. Initiatii vorbesc de meditatie, de cultivarea unei conduite intelepte prin care iti constientizezi gandurile si emotiile si ti le educi (nu inhibi) sa devina canale ale constiintei tale si nu ale poftelor si ambitiilor, vorbesc de compasiune si umanism, despre un anumit mod de a vedea viata si de a-ti trata semenii, dar si propria persoana. Si toti, indiferent de scoala, vorbesc de iubire. Nu aia romantica.

Tehnici exista. Si am devenit interesati de ele cand literatura si internetul ne-a adus mai aproape informatii despre experiente extraordinare ale oamenilor obisnuiti care au avut acces la spirit: calatoriile astrale in moarte clinica, clarvederea clinica (diagnoza aurica), vindecare prin tehnici energo-spirituale, mesaje de la rudele decedate, vindecare spontana, etc.

Deci exista o parte a noastra care se supune altor legi decat cele carnale, relationale si chiar morale. Spiritualitatea are alte legi, superioare, se pare, celor morale. Principiile spirituale alcatuiesc un fel de constitutie a umanitatii, legile morale fiind reguli de convietuire inspirate de ea.

Principiile sunt intotdeauna putine, in orice scoala intiatica. Legile sunt multe, mai ales cand nu e inteleasa aceasta constitutie si s-a pierdut accesul continuu la constiinta care ne-o poate traduce. Atunci avem nevoie de interdictii ca sa tinem drumul drept. Si daca ne ghidam dupa morala si inteligenta mereu capabila sa gaseasca subterfugii, atunci legile devin tot atat de stufoase pe cate infinite situatii de viata poate crea experienta.

In schimb, spiritul are foarte putine edicte. Iar constiinta – soft-ul spiritului sau Sinelui – stie perfect ce vrea sa spuna, pana la virgula. Nu e nevoie de multe cuvinte. Transmiterea cunoasterii si intelegerii se face la alt nivel. Asa cum si marii intitati primeau mesaje prin intermediul spiritului lor deschis si mereu in dialog cu viata.

De altfel, ei spuneau ca nu faceau decat sa descarce ce citeau in marea carte a universului – asa declarau si marii artisti carora li se revelau opere dar si mari oameni de stiinta care imaginau formule matematice pentru a surprinde legile fizice.

Deci spiritul, cu  soft-ul sau, constiinta, poate face mult peste ce poate mintea si stiinta. Dar daca ar exista o stiinta a spiritului?

 

2. Raspunsul concret

Spiritualitatea e foarte concreta. Ca biologia, fizica si chimia. Am putea s-o numim Spiritologie. Sau Sineologie – stiinta Sinelui (spiritul nostru). Abordarea stiintifica a spiritualului e abia la inceput de drum.

Matematica avansata incepe sa dea dreptate vechilor texte initiatice, postulatele sale semanand cu afirmatiile vechilor intelepti: ce e sus e si jos si ce e in afara e si inauntru, descopera acum teoria fractala, asa cum intelegea demult si hermeneutica.

Constiinta (observatorul) modifica experienta si dirijeaza traseul consecintelor materiale. Descopera asta fizica cuantica.

Aplicatia unor precepte spirituale e foarte practica – altfel nici n-am mai baga-o in seama mai mult de o lectura hipnotica de duminica. Dar ii dam atentie pentru ca deschide un camp de traire si intelegere care ne da o putere mai mare de a ne dirija realitatea. Nu imediat si dintr-o data. Pentru ca e vorba de un alt plan al realitatii, pe care trebuie sa il intelegem, paralel dar simultan cu acesta. Si traim simultan in mai multe planuri si manifestam simultan mai multe tipuri de realitati (tot timpul omenirea a avut asta la dispozitie dar nu tot timpul a vrut sa scoata nasul din realitatea materiala).

Asa cum in lumea noastra coexista si legile mecanicii newtoniene dar si cele ale fizicii relativiste si cuantice. Si le folosim pe amandoua. Intelegem gravitatia si nu ne aruncam de pe bloc, dar folosim si telefonul mobil si energia nucleara. Inca nu intelegem foarte bine ce folosim, dar ne bucuram de rezultate.

Spiritualitatea este stiinta care se ocupa de spirit. Deocamdata ne-am prins ca avem asa ceva si ca atunci cand partea asta a noastra este dezvoltata sau trezita spontan se intampla lucruri. Ori intra in relatie cu forte sau campuri pe care nu le stiam (chiar entitati) si intalnim situatii ca aceea cand copilul cade de la etajul 10 si nu pateste nimic cand aterizeaza pe ciment.

Stim ce ar fi facut carnea si gravitatia dar nu stim ce face spiritul (al copilului sau alte forte pe care le numim spirituale). Nu poti sa spui nici macar ca e forta mentala care a vizualizat ca se salveaza la impact. Ca a spus vreo mantra sau altceva. Si multe alte cazuri cand o instanta spirituala din fiinta umana face lucruri miraculoase.
Si oameniii s-au gandit ca ar fi bine daca ar diseca si cunoaste aceasta parte din ei, ca sa nu mai apara miracolele intamplator ci, daca nu cerem prea mult, la comanda. Si eu zic ca e bine sa ne ocupam de spiritualitate. Stiintific, daca se poate. Pana atunci, s-o traim!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail
Tags:

Comentarii

*

  1. STEFANIA

    Multumesc pentru acest material. Fiecare percepem in felul nostru. Interesant este orice material si tot ce simtim .Frumos ar fi ca toti ai acestui pamant sa fim buni ,accesibili in orice dialog ,sau in ascultare !Ceea ce trebuie sa intelegem vom retine in interior, prin ceea ce percepem si cum ne manifestam fata de semeni si fata de materialele distribuite. VA doresc emisiuni frumoase si multa sanatate pentru ca ,de asta avem nevoie toti !succes in tot ce intreprindeti .