Cum sa ne modelam Karma 2/2

fara-categorie-08
Scris de Camelia Patrascanu
12 Iul 2016, 1:51 PM

Sharing

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail

Prima parte: Cum sa ne modelam Karma 1/2

Cand facem o alegere am pornit deja pe drumul karmei. Pe drumul consecintelor. Si acest lucru nu poate fi oprit. Aceasta este o lege universala si trebuie sa invatam sa lucram cu ea.

Cand spun alegere nu va ganditi doar la decizii. Alegeri sunt si convingerile dupa care ne ghidam in viata. Rationamentele pe care le imbratisam ne fac sa actionam in virtutea unor idei, a unor principii si prejudecati. Acestea ne imping la decizii ce conduc la consecinte. Deci gandurile si sentimentele noastre sunt si ele karmice – conduc la consecinte dar si repeta un anumit tipar, o anumita reteta. Predilectia pentru anumite rationamente si sentimente dicteaza si ele anumite rezultate cu care ne vom confrunta.

Prima modelare a karmei incepe prin schimbarea gandurilor si sentimentelor cauza, a celor care ne dicteaza reactii cu al caror recul ne vom confrunta. Modelandu-ne gandirea vom putea obtine un alt rezultat.

Schimbarea gandurilor si a sentimentelor – cauza

Exemplu:

Daca am convingerea ca oamenii sunt profitori si nu lasa sa le scape nici o ocazie de a castiga, voi crea situatii care imi vor intari aceasta convingere in care pun atat de multa forta si sentiment. Cand viata imi va confirma viziunea, voi putea crede ca sufar de o karma relationala proasta, pentru ca mereu cineva vrea sa ma speculeze. Inclinatia spre aceasta convingerea poate ca vine dintr-un colt al sufletului care se teme de a fi folosit. Dar in mare parte vine din ideea pe care am imbratisat-o – ca oamenii sunt profitori lipsiti de scrupule! Renuntarea la aceasta convingere care ma tine prizoniera intr-un tipar relational negativ imi va aduce sansa unor intalniri mai fericite. Asta nu inseamna ca unele persoane nu sunt speculante dar ma eliberez de convingerea ca eu sunt condamnata ca toata lumea sa ma speculeze. Renuntarea la acest gand ma elibereaza de consecintele neplacute – arde karma de a ma simti folosita. Chiar daca un numit destin croit inainte de nastere ma impinge spre speculatorii financiari sau sentimentali, renuntarea la ideea ca sunt victima lor va produce o mutatie in scriptul destinului meu.

A doua modelare a karmei este posibila prin schimbarea constiintei autorului. Daca reculul unui gest este implacabil, impactul, greutatea, lovitura simtita de consecinta gestului sunt modelabile.

Daca in urma unei indiscretii comise persoana discreditata ma repudiaza, va trebui sa accept consecinta nepolitetei sau neloialitatii mele. Dar felul in care primesc aceasta consecinta depinde de mine – furie, nemultumire, rusine, constientizare, umor, smerenie, curaj, demnitate etc. Modul in care aleg sa ma las impactata de consecinta gestului meu poate arde karma. Constientizarea plina de smerenie, curajul si demnitatea de a-mi recunoaste vina, libertatea pe care o las victimei de a actiona cum crede de cuviinta, ma fac sa fiu o alta persoana decat cea care a actionat egoist si imprudent. Fiind o alta persoana consecinta nu ma va gasi la locul de intoarcere.

Efectele se intorc pe directia actiunii, lovind autorul. Intre mine si gestul din acel timp sau intre mine si atitudinea/gandul/sentimentul din acel timp se creeaza un cordon energetic. Dar daca eu m-am schimbat si nu mai sunt autorul, emitatorul de odinioara … atunci intoarcerea consecintei nu va mai gasi vechea persoana in locul de emitere si nu va mai produce pagubele asteptate.

De exemplu, daca realizez ca tata imi cerea performanta, (lipsindu-ma de tandretea sa) deoarece a fost toata viata terifiat la gandul ca moare inainte de a ma vedea realizata, sentimentele mele nu mai sunt cele de furie si nemultumire ci de iubire si intelegere. Ca urmare, cand voi fi din nou criticata pentru performante si impulsonata sa imi depasesc limitele nu ma voi mai revolta. Pentru ca intelegerea si constientizarea, empatia si duiosia m-au facut o alta persoana. Una mai blanda si umana, mai profunda. De aceea vad lucrurile dincolo de aparente. Iar aceasta schimbare face ca reprosurile sa nu ma atinga asa cum ma raneau vechile mele sentimente si convingeri. Astfel, natura relatiei se schimba, tiparul unei legaturi se modeleaza.

Arderea karmei

Imi place aceasta expresie. Unii dintre voi poate ati mai intalnit-o. Intr-o vreme literatura spirituala si ezoterica facea mare caz de acest lucru: arderea karmei, anularea consecintelor. De fapt nu este vorba de a anula ceva ce functioneaza in virtutea legilor divine ci de a asimila instantaneu intregul set de consecinte pana la radacina tuturor cauzelor – Dumnezeu. Toate consecintele, toate bumerangurile, se intorc la sursa

De aceea arderea karmei si anularea efectelor alegerilor noastre poate fi posibila numai prin intoarcere la natura noastra divina.

Dar pana atunci sau in timp ce facem asta merita sa privim inca o data legaturile care ne-au creat tiparul repetitiv.

O femeie imi spunea candva ca este gata sa ramana cu sotul ei alcoolic daca asa ii este scris, daca relatia este karmica. Cand i-am spus ca totul este karmic pentru ca totul se produce ca urmare a unor cauze, a ramas descumpanita. Iar cand am adaugat ca relatia cu sotul nu este si n-a fost atat de karmica pe cat crede ea, a fost cu adevarat desnadajduita.

Chiar daca viata cauta insistent sa ne puna fata-n-fata cu o anumita persoana pe care nu o putem evita, face asta cu un scop. Care dupa ce a fost atins duce la desfacerea legaturii. Doar daca noi vrem s-o mentinem atunci ea poate continua. Blocarea intr-o relatie disfuntionala nu este semnul unui blestem conjugal cat al neintelegerii adevaratului rost al intalnirii. Trebuie sa intelegem ca Viata nu urmareste sa intalnim persoane imposibile care ne fac viata un iad. Nimeni nu are atat umor negru, cu atat mai putin Universul pe care multi il suspectam de o fabuloasa inteligenta si de o nobila maretie. Deci chinul e pe socoteala noastra! Intotdeauna trebuie sa ne intrebam care este legatura pe care am creat-o cu situatia ce se tot repeta sau de care nu ne putem rupe. Ce ganduri, sentimente, ce mod de-a reactiona ne imping spre acel rezultat.

Chiar si cand o boala persista in corpul nostru putem spune ca am creat o legatura cu un anumit tip de suferinta, legatura ce trebuie taiata, rezolvata. Altfel…. vindecarea, daca se produce, nu va fi deplina, boala revenind.

Concluzie

Karma reprezinta bucla ce aduce mereu in viata noastra situatii ce ne sesizeaza o anumita legatura de care trebuie sa ne eliberam.

Relatiile karmice nu indica obligatia sau pedeapsa de a suporta o anumita persoana ci insemnatatea unei lectii. Neintelegerea lectiei impune repetarea testului.

Dar rolul experientei nu este de a ne face sa dam mereu examenul, chiar daca l-am luat, ci de a ne face constienti de valoarea experientei si de a ne asuma reusita trecand mai departe.

 

Camelia Patrascanu

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail
Tags: , , ,

Comentarii

*