Stiinta a demonstrat: Fericirea inseamna relatii pozitive !

fericirea inseamna relatii pozitive
Scris de Camelia Patrascanu
11 Feb 2016, 6:12 PM

Sharing

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail

Stiinta a demonstrat: Fericirea inseamna relatii pozitive !

Un studiu unic a fost desfasurat de universitatea Harvard pe perioada a 75 de ani – acesta este cel mai lung studiu din istoria cercetarii academice. In „Studiul dezvoltarii adultului” 724 de persoane au fost urmarite an de an. Subiectii au fost chestionati cu privire la munca lor, familie, sanatate, fericire, scopuri si realizari, pentru a urmari desfasurarea vietii lor.

Intrebati ce conteaza in viata si pentru ce merita sa lupte pentru a se simti impliniti, mai mult de 80% din barbati a spus ca pe primul loc e bogatia. Iar 50% au pus pe al doilea loc celebritatea. Dupa 75 de ani de studiu (care continua), aceiasi barbati spun ca ceea ce conteaza de fapt, dand calitate vietii si facand posibila fericirea (nu doar multumirea si incantarea succesului) sunt relatiile. Adica afectiunea, sustinerea si iubirea.

Pilda acestui studiu este interesanta – ea ne probeaza intuitia, ceea ce deja stiam la nivel sufletesc; alergam dupa confort si impliniri materiale ca, in final, sa recunoastem ca ce ne face fericiti sau ce regretam cel mai mult sunt RELATIILE !!

Iata cateva concluzii ale studiului conduse de psihiatrul Robert Waldinger

1. Singuratatea ucide mai devreme.
Persoanele mai izolate decat vor sa fie risca sa se imbolnaveasca mai usor si sa sufere un declin cerebral mai accentuat. Dar si cele singure in doi sau marginalizate de colectivitate, pot manifesta diverse boli care au sursa conflictele emotionale si lipsa fericirii.

2. Nu conteaza numarul ci calitatea relatiilor.
Legaturile in care simti ca poti conta pe celalalt sunt cele care ne ajuta sa fim mai longevivi si mai sanatosi. Chiar si cuplurile care se tachineaza dar in care partenerii au incredere unul in altul sunt cupluri bune, care sustin persoanele. Persoanele sociale dar care nu se simt intelese ori acceptate, care se tem de respingere si chiar sufera de pe urma ei intra la primul punct – solitarii involuntari.

3. Relatiile bune ne protejeaza creierul
Sanatatea mentala si tonusul psihic sunt sustinute de relatii fericite, tonice, cu persoane pozitive. Nu certurile ne afecteaza sau tachinarile zilnice, ci faptul ca ne simtim respinsi si abandonati. O cearta buna pe idei contrare (nu pe conflict de personalitate ci doar de opinii) cere argumente si pune mintea la treaba. Asta ajuta creierul sa fie vigilent, activ si receptiv.

Stiam toate astea dar ne prinde bine o confirmare stiintifica.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinteresttumblrmail
Tags: , , , ,

Comentarii

*